İstanbul 22°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Deprem vergilerini biz mi çarçur ettik Mehmet Bey!

  • Fransa mı, Türkiye mi!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Deprem vergilerini biz mi çarçur ettik Mehmet Bey!

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Mart 13, 2025

Yazı İçeriği

  • Deprem vergilerini biz mi çarçur ettik Mehmet Bey!

  • Fransa mı, Türkiye mi!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Fransa mı, Türkiye mi!

Mehmet Şimşek, Erdoğan kabinesinin yıldızı.

Ekonomi çevreleri kendisine hasta.

Kolay kolay toz kondurmuyorlar.

Temiz bir imajı var, AKP’ye bolca musallat olan yolsuzluk, haksızlık, hukuksuzluk gibi kelimelerle anılmasını gerektirecek bir durumu da yok.

Ve herkes biliyor ki, eğer Cumhurbaşkanı tarafından daha önce ihanetle suçlanıp, yuhalatılan Mehmet Şimşek ikna edilip bakanlık görevine dönmemiş olsa bugün ülkenin durumu çok daha vahim olacak, “Faiz sebep, enflasyon sonuç” kafasıyla enflasyon hipere çıkmış, döviz kurları ise hayalimizin bile ötesinde bir yere tırmanmış olacaktı.

Sırf bu nedenlerle Mehmet Şimşek’e aklı başında kesimden ağır bir eleştiri gelmiyor, Şimşek de bunun keyfini ve konforunu sürüyor.

Gerçi ekonomiyi aslında çok da derinden etkilemesi mümkün gelişmeler karşısında suskun kalması imajına gölge düşürse de, bir süre araziye uyduktan sonra yeniden görüntüye girmekten de kaçınmıyor.

TÜSİAD Başkanı’nın ve aynı derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı’nın polisle evlerinden alınıp sorgulanmasının ardından girdiği uzun sessizlik sürecini sona erdiren Şimşek, birkaç gün önce çıkıp ekonomik sorunların kaynağına ilişkin bir açıklama yaptı.

Bakan Şimşek’in uzunca bir aradan sonra “saçmalama” hakkını kullandığını fark ettim.

Mehmet Bey’in, ekonomideki sorunların kaynaklarından bahsederken saydığı unsurların tamamına yakını AKP’nin geçmiş politikalarından kaynaklanan nedenlerdi.

Şimşek bunları sıralarken sanki iktidarı başka bir partiden kısa süre önce devralmışlar gibi konuşmaktan çekinmedi.

Buna şaşırmadık çünkü AKP’nin genel tavrı zaten bu.

Kendi yarattıkları sorunlara yabancılaşma ve bu sorunların nedeni sanki başka bir yönetimmiş gibi davranma konusunda parti olarak gayet mahirler.

Ellerindeki medya gücüyle buna inanacak bir kitle bulmakta da zorlanmıyorlar. 

Gerçi bu kitlenin oranı sürekli azalıyor ama yine de olması gerektiği hız ve miktarda değil.

Mehmet Şimşek’in saydığı nedenler arasında sadece biri AKP’nin “doğrudan” hatasından kaynaklanan bir neden değildi.

2023 Kahramanmaraş Depremi.

İmar yolsuzlukları, imar afları, denetimsizlik gibi nedenleri AKP’nin hataları olarak görmek mümkünse de bu daha çok tüm milletin ortak suçu olduğu için depremin yarattığı hasardan sadece AKP iktidarını sorumlu tutmak doğru olmazdı.

Ancak ekonominin sorunları arasında depremin yarattığı maliyeti saymak yine de çok doğru olmadı.

Çünkü bu millet, deprem gibi doğal afetlerin yarattığı ekonomik sorunlarla baş edilebilmesi için 25 yıldır çok ciddi bir kaynak üretiyordu.

Deprem Vergileri.

Bugün kullandığımız tüm ürünlerde var olan ÖTV ve ÖİV gibi vergilerin getiriliş amacı, depremlerin getirdiği külfete karşı devlete ayrı ve özel bir kaynak sağlamaktı.

Ve bu vergiler çeyrek asırdır, üstelik de giderek artan bir oranda toplanıyordu.

Bugün depremin yarattığı mali yükten bahsederek ekonomideki sorunları buna bağlayan Mehmet Şimşek kendisinin 14 yıl önce yaptığı bir itirafı da unutmuşa benziyordu.

Mehmet Şimşek, 2011 yılında deprem vergileri ile elde edilen gelirlerin ne olduğu ile ilgili bir soruya, bizzat kendi ağzıyla, "O vergileri duble yollara, sağlık hizmetlerine, havaalanlarına harcadık" yanıtını vermişti.

Yani Türk milletinin olası bir depremde kullanılmak üzere yarattığı kaynak, AKP tarafından “çok övündükleri” hizmetlere aktarılmıştı.

Ve bahsedilen miktar o gün için 50 milyar dolara yakın bir kaynaktı.

AKP, iktidarının ilk döneminde, kendisine oy olarak dönen hizmetleri yapmak için depreme ayrılan özel kaynağı kullanmıştı.

Yıllardır da bu hizmetlerle övünüp duruyordu.

O günden bugüne kadar geçen sürede Deprem Vergileri yoluyla yaratılan kaynağın toplamı 100 milyar doları aşmış olmalıydı ve onlar da AKP tarafından yap işlet devret projelerine, 5-6 müteahhide, geçilmeyen köprülere ve göçmenlere hizmete harcanıp bitmişti.

Ve şimdi Mehmet Şimşek sanki bu halk deprem için gereken kaynağı yaratmamış ve iktidarın emrine vermemiş gibi davranıyor, kendi itirafını bile unutup ekonomideki sorunların nedeni olarak ilk sıraya depremi koyuyordu.

Birisinin Mehmet Bey’e “Bunca yıldır verimsiz ve geri dönüşü imkansız projelere milyarlarca dolar aktarmasaydınız, lüzumsuz köprüler, kullanılmayan havaalanları yapmasaydınız, üç beş müteahhide bu para aktarmasaydınız ve tasarrufun itibar ile alakası olmadığını bilseydiniz bugün depremin yarattığı maliyeti rahat rahat karşılayacak bir kaynağa sahip olabilirdiniz.“ dese iyi olur…

Ama belki de bu kadar lafa gerek yok.

“Mehmet Bey, lütfen bizi aptal yerine koymayın” demek de yeterli olabilir.

Ama Mehmet Şimşek de kalkıp “Merak etmeyin ben size söylemedim zaten” derse ona da verecek yanıtımız yok.

AKP’ye sorarsanız Suriye’de YPG’nin HTŞ ile anlaşması Türkiye’deki iktidarın başarısı.

Ve olayları kavramaktan acizler, Türkiye’nin YPG hassasiyetini sona erdirmesi gerektiğini düşünüyorlar hatta böyle düşünmeyenleri de suçluyorlar.

YPG ile HTŞ anlaşmasının fotoğrafının bile YPG’nin bir hükmi şahsiyet olarak kabul gördüğünü ve YPG “Önderini”, Suriye’nin kabul edilmiş lideri ile eşitlediğini bile göremeyecek kadar cahil bir tutum sergiliyorlar.

Hele hele konuları sadece Türk medyasından ve özellikle de iktidar yanlısı gözlükle izlemekten öteye gidecek alt yapısı bulunmayanlar, “YPG’yi asla yalnız bırakmayacağız” diyen Fransa’nın bu anlaşmadan duyduğu memnuniyetten haberdar olmayabilirler.

Bu cühela taife bilsin ki, aynen AKP gibi Fransa da “YPG ile HTŞ arasındaki anlaşma Fransa’nın büyük başarısıdır” diye övünüyor ve bu anlaşmayı sağlayan ya da sağlatanın Fransa olduğunu yazıyor.

AKP iktidarı ile Fransa bu konuda ortak çalışmadı ise ve ikisinin çıkarları ortak değilse taraflardan biri yalan söylüyor demektir.

Kimin söylediğine siz karar verin!

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

“İyiyse benden, kötüyse Allahtan” demediğimiz zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
İhanetin her türlüsü
Köşe Yazıları
İhanetin her türlüsü

Fatih Altaylı

Mayıs 12, 2026

Eczane rafları çok şey anlatıyor
Köşe Yazıları
Eczane rafları çok şey anlatıyor

Fatih Altaylı

Mayıs 11, 2026

Yollar, köprüler ve anneler
Köşe Yazıları
Yollar, köprüler ve anneler

Fatih Altaylı

Mayıs 10, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Sezen Aksu’nun ilk albüm teklifini reddettim” görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Emre AltuğFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Sezen Aksu’nun ilk albüm teklifini reddettim”Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 03:38 Konservatuvara ne zaman başladı? 04:36 Şarkıcılık kariyeri nasıl başladı? 08:35 Müzik eğitimi aldı mı? 11:18 Oyunculuk kariyeri nasıl başladı? 14:48 Çağla Şikel ile olan geçmiş evliliği 26:11 Planlanan bir dizi projesi var mı? 29:05 Rusya'daki popülerliği 30:39 "Bir Pop Masalı" projesi 41:54 Evlenmeyi düşünüyor mu? 45:24 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor. #işbirliği
Mayıs 10, 2026
Yapay zeka kimin kontrolünde? görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Altan Çakır & Ozan Sihay - Teke Tek BilimYapay zeka kimin kontrolünde?Espresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 01:58 Üniversitelerdeki "Veri Bilimi ve Analitiği" bölümü 05:10 Üniversitelerin öğretimlerini 3 yıla düşürme planı 09:16 Türkiye ve dünyanın diğer ülkeleri arasında araştırma kültüründe farklılıklar var mı? 18:44 Yapay zeka uygulamalarının birbirlerinden farkları neler? 22:54 Physical AI nedir? 33:50 Yapay zeka ile ilgili neden bu kadar panik var? 38:07 Yapay zeka ile yapılan müziklerin hakları kime ait oluyor? 49:23 Yapay zeka kimlerin kontrolünde? 50:56 Egemen yapay zeka nedir? 54:52 Yapay zeka en hızlı hangi alanlarda gelişiyor? 1:01:15 Yapay zeka hayal edebiliyor mu? 1:13:31 Egemen yapay zekaya sahip olabilecek uluslar 1:19:41 Yapay zeka insanlara karşı kendi uygarlığını oluşturabilir mi? 1:32:13 Yapay zeka kültürü oluşacak mı? 1:46:11 Kapanış
Mayıs 10, 2026
Tatlı su kamyoneti değil! Toyota Hilux GR Sport incelemesi görseli
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı ile Direksiyonda Teke TekTatlı su kamyoneti değil! Toyota Hilux GR Sport incelemesiTeke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:06 Hilux’ın tarihi 05:01 Hilux’ın en dolu modeli: Hilux GR Sport 07:45 Hilux’ın donanımları 13:35 Tasarım özellikleri 19:00 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 4, 2026